Turnike nedir? Turnike nasıl çalışır? Geçiş kontrol sistemleri nedir?
Turnike Sistemleri Terminolojisi
Turnike Sistemleri
Plazalar, Şirket genel merkezleri, okullar, tramvay, devlet daireleri, konut projeleri, metro, tren ve metrobüs durakları için güvenli, kullanışlı ve pratik geçişler sağlar. Çok sayıda mekâna güvenlik önlemlerinin alınmasında yarar sağlayan turnike sistemleri aynı zamanda insan trafiğinin düzenlenmesi ve kontrol edilmesinde büyük kolaylıklar getirir. Daha çok güvenliğin artırılmasında kullanılan turnikeler, teknoloji ile özdeşleştirildiğinde daha da güvenilir hale getirilir.
Çelikten üretilen bu sistemler paslanmaz özelliğe sahiptir. Bununla birlikte temizlenmesi son derece kolaydır. Biometrik sistemler ile bağdaştırıldığında en üst düzeyde güvenlik ortamı oluşturulmaktadır. Ayrıca turnikeler personel devam kontrol sistemi olarak da kullanılabilir.
Tripod turnikeler, Vip turnikeler, boy turnikesi ve hızlı geçiş (hidden gate turnstile) turnikeleri olmak üzere çeşitlendirilmiştir. Atlas Turnike Sistemleri uzun yıllar faaliyet gösterdiği turnike imalatı konusunda son derece güvenilir ham madde kullanarak en kaliteli ürünleri müşterilerine sunmaktan gurur duyar.
Kaliteli Turnike Sistemleri
ARGE departmanı ile her daim modern ve yenilikçi turnike sistemlerini hayata kazandıran Atlas turnikeli geçiş sistemleri ile mekânlara modern bir atmosfer de kazandırmaktadır. İş yerleri, plazalar, karakol, hastane, vapur, havaalanı, stadyum, oteller, gişeler, yurt, lojman ve alışveriş merkezleri turnikeli geçiş sistemlerini kullanan başlıca mekânlardandır.
Camlı Turnike Sistemleri
Atlas Turnike sistemleri, üst kapaklar camlı olarak tasarlanabilmekte ve müşteri isteğine göre cam üzerine istediğiniz ve veya kişiselleştirmeyi istediğiniz her türlü görsel basımı imkânı sağlamaktadır. Bu uygulama tekniği dünyada sadece tarafımızca yapılmaktadır.
Turnike Nedir
Mekanik ve veya elektromekanik yapıya sahip, insan geçişlerini kontrol altına almaya yarayan fiziksel çalışan makinelerdir. Kullanımı, alan ve ihtiyaca göre tek, çift, üç veya dört kollu olarak üretilmektedir.
Harici birimler, buton, kumanda, kart okuyucu, parmak okuyucu, parmak izi, damar ve göz iris okuyucuları vb. gibi kontak onayı veren elektronik güvenlik cihazları ile entegrasyonu yapılarak kullanılabilmektedir.
Gövde ve kollar; korozyon ve pasa dayanıklı materyal ve veya boya yapılmak sureti ile üretilmektedir.
Turnikeler güvenlik ve kontrol maksatlı olan alanlarda kullanılmaktadır.
Turnikeler kendi içlerinde özellik ve çalışma niteliklerine göre ayrılmaktadır.
Hızlı Geçiş Turnikeleri – Speed Gate – Hidden Gate
Hızlı Geçiş Turnikeleri plazalar, iş merkezleri, spor merkezleri, bankalar ve holdingler gibi lükslük ve prestijin ön plana çıktığı yerlerde, hızlı ve yoğun ziyaretçi & personel giriş ve çıkışlarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
Hızlı Geçiş Turnikeleri gelişmekte olan inşaat ve yaşam alanları güvenliği ön planda olan yerlerde mimar, mühendis ve dekoratörlere alışılmışın dışında görsel tasarım yapabilme şansı verilmiştir.
Hızlı Geçiş Turnike, tasarım yapılacak alanda kullanılan tüm malzemece ve görseller göz önünde bulundurularak şekillendirilebilir.
Hızlı Geçiş Turnikelerde, üst tabla standart olarak 10mm Temperli & Rodajlı camdan imal edilmiş olup ekstra gelebilecek darbe dayanımı olarak alt kısımdan destek sacı ilave edilmiştir. Cam üzerine istediğiniz ve veya kişiselleştirmeyi istediğiniz her türlü görsel basımı imkânı sağlamaktadır. Bu uygulama tekniği dünyada sadece tarafımızca yapılmaktadır.
Hızlı Geçiş Turnikelerinde özel baskı tekniğin avantajı; granit, ahşap, resim, logo vb gibi görselleri elde ederek daha şık bir görsel alma imkanı vermektedir, camın hijyenik oluşu ayrıca bir etken sağlamaktadır. Özel proje olarak tüm dış gövde bu tekniği ile tasarım ve üretim yapılabilmektedir.
Hızlı Geçiş Turnikeleri ayrıca Speed Gate ve Hidden Gate olarak da adlandırılmaktadır.
Geçiş Kontrol Sistemleri (Access Control Systems) - GKS - ACS
Atlas Turnike Sistemleri, Geçiş kontrol sistemleri bir kişiye ya da gruba, belli bir yere girişi kontrol altında tutma ve sınırlandırma imkânı verir. Geçiş kontrol sistemlerinde kontrol noktası bir kapı, Atlas turnike sistemleri, asansör, otopark girişi ya da geçişin sınırlandığı ve bariyerle belirtilmiş herhangi bir yer olabilir. Geçiş kontrol sistemleri yaygın olarak binaların girişlerinde ve kapılarında kullanılır.
Atlas Turnikesi Sistemleri, Geçiş kontrol sistemleri iş dünyasında gitgide daha da popüler olmaktadır. Şirketler ve çeşitli kuruluşlar hem iş yeri güvenliğini sağlamanın hem de hem çalışanlarının hem de müşterilerinin sağladığı verileri korumanın önemi üzerinde daha da durmaktadırlar.
Atlas Turnike Sistemleri, Geçiş kontrol sistemleri basitçe şifre girerek giriş yapılmasından biyometrik okuyuculara kadar farklı sistemlerin yer aldığı bir alandır. Güvenlik girişi basit bir kapı okuyucusundan karmaşık bir network ağına kadar birçok farklı yöntemle kontrol edilebilir.
Atlas Turnike Sistemleri, Geçiş kontrol sistemlerinden hangisinin tercih edileceği kişisel ya da kurumsal ihtiyaçlarla örtüşmelidir. Binanın yapısı, giriş yapacak kişi sayısı göz önünde tutularak basit bir sistem mi yoksa daha geniş bir güvenlik sistemi mi gerekiyor araştırılmalı. Sonuç olarak geçiş kontrol sistemlerinden hangisi tercih edilirse edilsin önemli olan hızlı ve kolay bir geçiş yapılabilmesidir.
Atlas Turnike Sistemleri, Geçiş kontrol sistemleri belli başlı şu başlıklar altında toplanabilir: Zaman kontrollü geçişler, biyometrik geçiş sistemleri ve kartlı geçiş sistemleri. İş dünyasında en çok tercih edilen geçiş kontrol sistemlerinin başında kartlı geçiş sistemi gelir. Yaygın olarak plastik şeritli geçiş kartlarının arkalarında siyah manyetik bir bant bulunur. Okuyucudan geçirilerek geçiş sağlanır. Ucuz olması sebebiyle de geçiş kontrol sistemleri arasında en çok tercih edilenlerden biridir.
Pin kodu ya da şifre girerek geçişe izin veren geçiş kontrol sistemleri de sadece yetkili ya da izinli kişilerin giriş yapmalarının istendiği yerlerde kullanılır. Bu bazen bir banka da olabilir bir apartman kapısı da.
Proximity ve Mifare kartları da plastik kartlara benzer bir mantık da işler. Bu kartların kullanıldığı geçiş kontrol sistemlerinde, manyetik şerit yerine bilgisayar çipi bulunur.
Atlas Turnike Sistemleri, Geçiş kontrol sistemlerinden, gündelik hayatta az rastladığımız ama hızla yayılan biyometrik okuyucular ise parmak izi, ses tanıma ya da iris okuma gibi kişinin fiziksel özelliklerine dayalı bir geçiş güvenliği üzerine kuruludur. En güvenli geçiş kontrol sistemlerinden biri olmasının yanı sıra en pahalı sistemlerden de biridir.
Bilgisayarla yönetilen geçiş kontrol sistemleri diğer alarm sistemleriyle de entegre edilebilirler. Örneğin bir yangın alarmıyla birlikte kapılardan giriş çıkışın otomatik olarak serbest bırakılması mümkündür.
Geçiş kontrol sistemleriyle birlikte personel devamlılık kontrol sistemleri gibi zaman kontrollü sistemler ve bununla birlikte geliştirilmiş yazılımlar da özellikle kurumsal şirketler için gitgide daha önemli bir yer tutmaktadır. Şirket yönetiminde hem güvenlik konusunda hem de çalışma saatleri ya da devamlılık gibi kontrol amaçlı veri toplanmasında geçiş kontrol sistemleri önemli bir veritabanının hızlı bir şekilde toplanmasını sağlanmaktadır.
Personel Devamlı Kontrol Sistemi (PDKS) Nedir ve Türevleri
Personel giriş çıkış noktalarına kurulacak kartlı veya parmak izi okuyucu terminallerden bir bilgisayar vasıtasıyla giriş-çıkış bilgilerinin okunması ve puantaj bilgilerinin derlenmesi amacıyla kurulmaktadır.
Personel Devamlı Kontrol Sistemi (PDKS) kendini amorti eden bir sistemdir. Maaş hesaplamalarında personelin geç kaldığı 5-10 dakikaları göz ardı ettiğinizi bu sürelerin size ne kadar maliyet yarattığını hiç düşündünüz mü? Belki geç kalınan 5 dk nın sizin için önemi yok ancak 100 kişinin çalıştığı bir işletmede ay içerisinde 3-5 defa 10 dk geç kalan bir personelin geç kalma süresinden kaynaklanan maliyet genel baza bakıldığında bir ayda yaklaşık olarak parmak izli Personel Devamlı Kontrol Sistemi (PDKS) sistemi alabilecek boyuttadır. Personel Devamlı Kontrol Sistemi (PDKS) , hesabını dakikası dakikasına yaptığından göz ardı edilen sürelerden doğan fark sistemin çok kısa bir süreç içerisinde kendini amorti etmesini sağlamaktadır.
Gibi temel raporlamaları hazırlayabilmesi gereklidir.
Personel kontrol sistemi olarak da bilinen Personel Devamlı Kontrol Sistemi (PDKS) ‘nin asıl amacı personelin işe geliş gidiş disiplininin sağlanması ve üretimdeki maliyetin kısıtlanmasıdır.
İşletmeye kurulacak bir Personel Devamlı Kontrol Sistemi (PDKS) programının size sağlayacağı temel kolaylıkları şöyle sıralayabiliriz;
• Personel Devamlı Kontrol Sistemi (PDKS) , maaş bordrolarını düzenleyen kişinin bu iş için ayırdığı zamanı asgariye indirir.
• Bir Personel Devamlı Kontrol Sistemi (PDKS) sistemi ile geç geliş, erken çıkış fazla mesai süreleri gibi sürelerin istismarı söz konusu olamaz. Sistem dakik olarak hesap yapacağından genel toplamda kuruşuna kadar doğru ve adil olacaktır.
• Anlık olarak hesap çıkarabilirsiniz bu sayede üretimin verimi konusunda alacağınız raporlar için tek tek tüm personelin hesabını elle toplama zahmetinden ve zamanından tasarruf etmiş olursunuz.
• Geç gelişler erken çıkışlar gibi durumların önüne geçmiş personelin kontrolünü sağlamış ve devam itaatsizliğine karşı ıspata hazır olursunuz.
• Personelin maaşına itiraz etme durumları asgariye iner.
• İstediğiniz an geç geleni veya devamsız olanı raporlayabilirsiniz.
Yazılım İçreğinde Alınabilecek Rapor Başlıkları;
• Giriş çıkış tarih ve saatleri
• Geç gelinen günlerin raporlaması
• İzinli günlerin raporlaması
• Mesaiye kalınan günlerin toplam süre ve ücret bazında raporlanması
• Aylık ücret pusulaları
• İşletmenin personele ödeyeceği tutarın raporlanması
• Bu raporların bölüm veya birimler basında alınabilir olması… vs
Parmak izli Personel Devamlı Kontrol Sistemi (PDKS), Kartlı Personel Devamlı Kontrol Sistemi (PDKS) ve Yüz Tanıma ile Personel Devamlı Kontrol Sistemi (PDKS) olmak üzere üç farklı uygulama ile personel devam kontrolünün sağlanmasıdır.
Parmak izli Personel Devamlı Kontrol Sistemi (PDKS) sistemlerinde kişilerin parmak izleri girişe takılan parmak izi okuyucu terminallere bir ID numarası ile tanıtılarak kişi parmak izini okuttuğunda o numaranın bilgisayara ulaşması ile kimlik tanımlaması yapılmış, kaydı alınmış olur. Kişi geliş ve gidişlerinde parmak izini cihaza okutarak gerekli saatlerin bilgisayara yollanmasını ve ilgili bordroların kartlı sistemlerde olduğu gibi çıkarılmasını sağlayacak doneyi vermiş olur. Parmak izli Personel Devamlı Kontrol Sistemi (PDKS) terminallerinde tanıtılan parmak izleri her hangi bir kişi tarafından görüntülenemez, kopyalanamaz, çoğaltılıp farklı bir amaç için kullanılamaz. Bu sistem sadece kişinin parmak izini sayısal bir algoritma ile ölçülendirip bu ölçülendirmenin eşleme yolu ile kimliğini tespit eder.
Kartlı Personel Devamlı Kontrol Sistemi (PDKS) sistemlerinde her personele bir kart verilerek verilen kartlar numaralandırılır. Bu numara Personel Devamlı Kontrol Sistemi (PDKS) programında kişinin personel kartına işlenir. Çalışan sabah geldiğinde ve akşam çıkarken kartını cihaza okutarak kaçta girip kaçta çıktığının bilgisini bilgisayara yollar. Kartlı Personel Devamlı Kontrol Sistemi (PDKS) sistemlerinde her kişiye bir kart vermek suretiyle kişinin giriş ve çıkış zamanında, kart okuyucu terminale kartını göstermesi ve o terminaldeki bilgilerin bir bilgisayar ortamında raporu hazırlanması esasına dayalı çalışmaktadır. Kişinin tüm geliş gidiş saatlerine ve bu saatlerin derlenmesiyle kişinin geç kaldığı izinli olduğu mesaiye kaldığı tüm zamanlara ulaşılabileceği gibi alacağı maaş bordrosu da kartlı Personel Devamlı Kontrol Sistemi (PDKS) sisteminden çıkarılabilmektedir.
Yüz Tanıma İle Personel Devamlı Kontrol Sistemi (PDKS) sistemlerinde temassız tanıma avantajı ile diğer biyometrik uygulamalardan öne çıkan yüz tanıma ile Personel Devamlı Kontrol Sistemi (PDKS) sistemi parmak izinde olduğu gibi kişiye bir ID numarası verilerek yüzünü tanıtma temeline dayanmaktadır. Teknolojinin hızla gelişimiyle birlikte biyometrik sistemeler de yenilenmektedir. Parmak izi ile yapılan Personel Devamlı Kontrol Sistemi (PDKS) uygulamaları yerini yüz tanıma ile Personel Devamlı Kontrol Sistemi (PDKS) uygulamalarına devretmeye başlamıştır.
Yüz tanıma sistemleri şu an piyasada 2 boyutlu ve 3 boyutlu olarak satışa sunulmuştur;
• 2 boyutlu yüz tanıma sistemi resim kıyaslaması yöntemiyle çalışır. Bu sistemin en büyük dezavantajı fotoğraf ile aldatılabilir olmasıdır. Bazı bilgisayarlardaki şifre yerine kullanılan yüz tanıma sistemi buna örnek olabilir.
• 3 boyutlu yüz tanıma sistemleri ise resim karşılaştırması değil de ölçüm metodu ile işlem yapar. Kişinin kendisi olmadığı sürece resim veya farklı bir objeyle aldatmak mümkün değildir. Sistem kişinin yüzündeki bir çok bölgeden merkez noktalara ölçüm yaparak kişinin kimliğini tespit eder. Personel Devamlı Kontrol Sistemi (PDKS) sistemlerinde 3 boyutlu yüz tanıma sistemi kullanılmalıdır.